Giri en Peng nieuwe leiders tijdens NK Schaken

16-09-2009 21:50

Anish Giri en Zhaoqin Peng zijn de nieuwe leiders tijdens het NK Schaken in Haaksbergen. Giri won een partij met wisselende kansen van Frans Cuijpers en passeerde zo Friso Nijboer die een vrije dag had. Giri staat nu op 3,5 uit 5. De vrouwen moesten twee keer in actie komen en Peng kwam door twee zeges, waaronder een op Mariska Bertholee op 5 uit 6 en daarmee alleen aan de leiding. Marlies Bensdorp liet 's avonds een halfje liggen tegen Martine Middelveld en heeft nu een halfje achterstand op Peng. Donderdag spelen Peng en Bensdorp tegen elkaar.

Giri en Peng nieuwe leiders tijdens NK Schaken

Anish Giri

Giri won uiteindelijk met een truukje van Cuijpers maar had eerder in de partij met 26. Dg8 in plaats van 26. Dxe4? direct kunnen winnen. 'Dat heb je toch wel opgeschreven, he', vroeg Giri aan de verslaggever van de schaakbond. De verslaggever van de KNSB stelde Giri gerust. Het was hem in de analyse van Giri en Cuijpers niet ontgaan dat de nadruk leek te liggen op de kansen die Cuijpers op remise had gemist en niet zozeer op de kansen op winst die Giri had laten liggen.

Cuijpers bleek tot 34.. Lxg3? een goede partij gespeeld te hebben. 'Ik stond beter maar een winst, nee die heb ik nergens gezien', moest Cuijpers toegeven. 'Je had 34.. Dd4! moeten spelen', wist Giri. 'Dan moet ik weer 35. Pe2 doen en is het onvermijdelijke resultaat remise.' Dat had Cuijpers niet gezien maar hij was er niet van overtuigd dat hij daarna verloren stond. 'Ok, op het eind blunder ik, maar op zich staat wit weliswaar beter maar niet gewonnen.' Giri was het daarmee eens.

Sipke Ernst greep waarschijnlijk zijn laatste kans op de Nederlandse titel door Ali Bitalzadeh te verslaan. Hij maakte het zichzelf onnodig moeilijk. 'Na de opening leek het allemaal zo gemakkelijk. Ik wist dat Ali weleens in mijn ogen onnodig lang doorspeelt en vandaag leek dat te gebeuren. Het was ook zo geweest als ik maar nauwkeurig had gespeeld en dat deed ik dus niet.'

'Ik had gewoon een loper op d4 moeten zetten in het middenspel maar ik zette daar een paard neer en dat kon vervolgens niet goed weg. Het ongelijke lopereindspel was nog wel gewonnen maar niet zoals ik het speelde.' Dat had Ernst goed gezien al wist hij niet precies waarom. Giri kwam het het tijdens het eten vertellen. 'Als Ali 56.. g5 speelt in plaats van 56.. Ke6?, dan is het toch remise?' Al snel bleek dat de nieuwe koploper het bij het rechte eind had.

Dimitri Reinderman versloeg Robin Swinkels. 'Ik ging in tijdnood in de fout maar het was niet zo eenvoudig als het leek', stelde Swinkels. 'Hij had weinig tijd en plotseling zat hij in zetdwang', had Reinderman geconsteerd. 'Ik stond de hele partij wel beter denk ik maar het zou onvoldoende geweest zijn als hij die pion niet had weggegeven', gaf Reinderman toe.

Roi Miedema boekte zijn eerste overwinning, ten koste van Karel van der Weide. 'Ik speelde een favoriete variant van mij, en daarin bracht ik nog een verbetering aan. Ik denk dat hij had moeten rokeren in plaats van Kd1 doen. Daarna had ik nooit problemen meer en mijn combinatie van vandaag mocht er wezen.'

Bij de vrouwen werden de bordjes verhangen. De koploopster na de vierde ronde, Mariska Bertholee verloor eerst van Marlies Bensdorp en later op de dag van Zhaoqin Peng waardoor de strijd om de titel voorlopig tussen die twee speelsters gaat. Peng heeft na haar nederlaag tegen Bertholee in de eerste ronde nu 5 keer op rij gewonnen maar is niettemin nog niet tevreden.

'Ik speel niet goed. De kwaliteit van mijn partijen is gewoon niet zoals het hoort', verzuchtte Peng. 'Ik mag dan wel weer aan de leiding staan maar ik voel me een beetje een kunstenaar. En wat ik de laatste tijd produceer...'

Talitha Munnik had naar eigen zeggen geen prettige dag ondanks een halfje 's ochtends tegen Martine Middelveld terwijl Marlies Bensdorp niet helemaal tevreden was over haar openingskeuze tegen Middelveld. 'Ze speelde goed hoor, maar ik moet natuurlijk niet zo'n variant van het aangenomen damegambiet spelen. Veel te vervlakkend.'

Zo kwam een einde aan de langste dag uit de arbitersloopbaan van Cor Roet. 'Elf uur en een kwartier', had hij uitgerekend. 'Maar ik kan het hebben hoor', meldde hij.

 

 

 

 

 

 

 

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.