Giri kampioen na remise tegen Reinderman

20-09-2009 21:05

Anish Giri is in Haaksbergen kampioen van Nederland geworden. De 15-jarige grootmeester speelde in de laatste ronde met zwart een korte remise tegen Dimitri Reinderman en werd daardoor onbereikbaar voor de concurrentie. Giri scoorde 6 punten uit 8 partijen. Friso Nijboer eindigde als tweede met 5,5 pnt. Roi Miedema behaalde door een overwinning op Robin Swinkels zijn derde en laatst benodigde meesternorm voor de meestertitel. Miedema begon met 0 uit 4 en eindigde op 3,5 uit 8 of 9.

Giri begon met drie remises maar dat was niet omdat hij in het begin van het toernooi stroef zou hebben gedraaid: 'Nee. Ik speelde wel goed maar mijn tegenstanders ook en dan kan een partij nu eenmaal wel eens remise worden', aldus de Rijswijker.

Had hij zich gestoord aan het vertrek van Tiviakov? 'Welnee, daar had ik helemaal geen last van. Ik had toch zwart tegen hem!'

Dimitri Reinderman die ook even op het podium stond bij explicateur Hans Bohm was iets negeatiever in zijn oordeel. 'Je terugtrekken uit een gesloten toernooi, dat doe je gewoon niet. Er waren hier mensen met drie keer wit en vijf keer zwart en dat is heel vervelend. Bovendien vond ik dat hij het om de verkeerde reden deed. Daarom vind ik ook dat ie in ieder geval volgend jaar niet meer aan het NK zou mogen meedoen.'

Giri was volgens Reinderman terecht kampioen geworden. 'Hij heeft heel sterk gespeeld.' Niet iedereen was helemaal tevreden. Volkskrant-verslaggever Gert Ligterink bromde: 'Hm. Ik had vandaag toch liever wat meer spanning gezien.'

Bij de dames verraste Talitha Munnik door kampioene Zhaoqin Peng op remise te houden. 'Zo heb ik mijn toernooi tenminste nog een beetje gered', aldus Munnik die met 2,5 uit 10 onderaan was geeindigd'. Fans van Munnik hadden overigens zonder veel problemen miljonair kunnen worden als er op de uitslag van haar partij tegen Peng live gegokt had kunnen worden.

Want na 8. Lg5?? verloor Munnik zonder enige compensatie een pion in de opening. 'Ik had 8.. Lxf2+ nog wel gezien maar na 9. Kxf2 alleen met 9.. Pg4+ en niet met 9.. Pe4+ rekening gehouden', legde Munnik enigszins beschaamd uit. Eventueel aanwezige bookmakers zouden geen cent voor haar leven hebben gegeven.

Maar Munnik vocht daarna als een leeuwin. Eerst won ze de pion terug met een volgens de leuk truukje en later hield ze ook het inderdaad toch nog verloren paardeindspel op miraculeuze wijze remise. Peng zocht wijselijk de schuld voor zo'n slechte techniek niet bij zichzelf. 'Jij bent een stom paard', zei ze, terwijl het zwarte speelgoedbeest voortdurend klappen kreeg.  

 

 

 

 

 

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.