Peng onderuit tegen Bertholee-De Mie in eerste ronde NK dames

12-09-2009 20:00

Het NK Schaken in Haaksbergen is bij de dames met een daverende verrassing begonnen. Zhaoqin Peng verloor met zwart in 25 zetten van Mariska Bertholee. Bertholee had naar eigen zeggen een scherpe voortzetting in de Taimanov-variant van het Siciliaans goed voorbereid. Die hield een dubbel pionoffer in in ruil voor een initiatief en aanvalskansen. Niettemin leek het allemaal niet zo gevaarlijk maar Peng had de mogelijkheid 15. Lxb5 blijkbaar niet goed getaxeerd. Ze verbruikte daarna bijna al haar bedenktijd maar slaagde er niet meer in een verdediging te vinden.

Peng onderuit tegen Bertholee-De Mie in eerste ronde NK dames

Mariska Bertholee

Bertholee was begrijpelijkerwijs bijzonder tevreden met haar overwinning op de regerend kampioene. Ze had overigens als een van de weinige deelnemers aan een NK vrouwen daar nog nooit van Peng verloren en heel lang geleden al wel eens gewonnen van de Hoofddorpse.

Marlies Bensdorp had een gemakkelijke dag. Martine Middelveld trapte in het Dame-Indisch in een bekend openingsvalletje dat een kwaliteit kostte. Ze kon vrijwel direct opgeven. 'Dit is wel erg', zei Middelveld na afloop. 'Ik had de opening nog wel voorbereid. 12. Pg5 was ik echter nergens tegengekomen.'

Talitha Munnik en Arlette van Weersel speelden een partij met wisselende kansen: eerst stond Van Weersel gewonnen nadat Munnik een kwaliteit in de aanbieding had gedaan maar vervolgens ging de technische fase de zwartspeelster niet eenvoudig af. Munnik won een pion, greep het initiatief en kwam op haar beurt gewonnen te staan. Dat stond ze in de slotstelling nog steeds maar daarin koos ze voor zetherhaling met dus remise als onwaarschijnlijk resultaat.

De eerste ronde bij het NK Algemeen was minder specataculair. Hoewel de remise die Ali Bitalzadeh met zwart tegen Sergei Tiviakov uit het vuur sleepte natuurlijk wel verrassend was. Sipke Ernst wist maar net een halfje aan zijn treffen met Anish Giri over te houden. 'Ik ben vandaag wel in gevaar geweest', meende de Groninger. 'Zeker twee slechte zetten gedaan. In de opening speelde Giri d5. Die zet had ik nog nooit eerder gezien. Ik reageerde denk ik niet zo goed. En vlak voor de tijdcontrole gaf ik een pion weg'.

Karel van der Weide speelde tot zijn eigen verbazing remise tegen Dimitri Reinderman. 'Een groot mystery', aldus de Amsterdammer. 'Hij kon op c2 slaan en ik had tijdens de partij werkelijk geen idee wat ik dan moest doen. Ik heb weliswaar wat aanval maar ik zag geen enkele concrete variant.'

Van der Weide bleef nog even in het ongewisse over de beweegredenen van Reinderman om niet op c2 te slaan want die was na het handenschudden direct naar zijn hotelkamer gerend om de slotfase van de Vuelta-etappe te kunnen zien. Pas daarna kwam er in alle rust een variant op het bord die Van der Weide inderdaad wat compensatie had gegeven als Reinderman de pion had geslagen. 'Ik wilde nog geen grote risico's nemen', verklaarde Reinderman zijn keuze.

Friso Nijboer won met zwart van Roi Miedema. 'Roi speelde de opening behoorlijk snel en ik kende het niet zo goed en daarom dacht ik gevoelsmatig dat ik na de opening wat minder stond. Dat stuk ruilen voor al die pionnen zag er ook wel gevaarlijk uit, maar op de een of andere manier kon hij zijn stelling niet meer verbeteren', constateerde Nijboer na afloop. Volgens Miedema was het nog veel erger met hem gesteld. 'Op een gegeven moment had ik echt helemaal geen idee meer wat ik moest spelen. Ik kon geen enkel plan bedenken. Ondanks dat ik nog niets concreets voor hem zag.'

Wat Miedema uiteindelijk speelde was in ieder geval niet goed: Nijboer behield zijn stuk en won de ene na de andere pion van zijn tegenstander die nog net de tijdcontrole haalde maar daarna direct opgaf.

Nijboer zodoende alleen aan kop want Robin Swinkels slaagde er niet in zijn eindspelvoordeel te verzilveren tegen Frans Cuijpers. Laatsgenoemde offerde op het juiste moment een kwaliteit en bouwde een ondoordringbare vesting op voor zijn tegenstander.

 

 

 

 

 

 

 

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.