Giri achterhaalt Smeets aan de kop van het NK

16-06-2010 20:35

Anish Giri heeft Jan Smeets achterhaald aan de kop van het NK Schaken op High Tech Campus Eindhoven. Zelf won hij met wit van Benjamin Bok terwijl Smeets met zwart tegen Loek van Wely niet verder kwam dan remise. Het leidende duo heeft nu 4 uit 5 en een punt voorsprong op het drietal Sipke Ernst, Friso Nijboer en Erwin l'Ami.

Bok koos tegen Giri voor het Grünfeld-Indisch. Volgens de kenners een gevaarlijke keuze: juist in die opening beschikt Giri met wit over een geweldig track-record. Vandaag werd die visie bevestigd. 'I came with some advantage out of the opening', aldus Giri. 'Basically because I was better prepared. Later in the game I was winning but 27. fxg6 was a bad mistake. Instead I should have played 27. Bd5! Now Bok might have been able to save the position but 35.. Kh8 was the losing move. He should have opted for 35.. Kh7.

 

Van Wely en Smeets volgden lang een partij Aronian-Leko uit Moskou 2009. Van Wely week zonder het te weten af met 19. Ld4 waar Aronian 19. Lf4 had gespeeld. 'Wat Aronian speelde, was waarschijnlijk beter', dacht Smeets. 'Ik dacht dat ik beter stond maar waarschijnlijk was het ongeveer gelijk', meende Van Wely. 'Ik weet niet waar ik het beter had kunnen doen.' En dan: 'Om titelkansen te behouden, had ik vandaag moeten winnen. Dat is niet gebeurd. Jammer, maar het is nu een kwestie van inpakken en wegwezen.' Een lid van de organisatie keek verschrikt op waarna Van Wely vervolgde: 'Bij wijze van spreken dan. Ik blijf natuurlijk gewoon tot zondag.'

 

Nijboer-Reinderman eindigde zonder veel strijd in remise hoewel er flink nagedacht werd. Nijboer had na 16. c4 (R) nog maar 20 minuten bedenktijd over. Ook Sipke Ernst en Wouter Spoelman deden elkaar geen pijn.

 

Robin van Kampen verloor van Erwin l'Ami en dat kwam voor het publiek eigenlijk nogal onverwacht: lange tijd leek er weinig aan de hand. 'Er was ook weinig aan de hand', aldus Van Kampen. 'Ik kwam met gelijk spel uit de opening en ik had ook wel ergens remise kunnen maken maar ik dacht dat wat ik speelde ook goed was. Optisch leek het allemaal ok, maar in werkelijkheid stond ik na een zet of 30 al duidelijk minder. Verder kan ik er weinig van zeggen.'

 

 

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.