NK Algemeen: Spoelman verrassende koploper na beginfase

28-06-2011 12:39

Wouter Spoelman gaat tijdens het NK in Boxtel na twee ronden verrassend aan de leiding. De Leidse student won maandag met zwart snel van Ruud Janssen. Omdat Ivan Sokolov (net als Spoelman 1/1) van Jan Smeets verloor is Spoelman nu de enige met 2 uit 2. Over een eventuele Nederlandse titel maakt hij zich geen illusies: 'Ik krijg dinsdag Daan Brandenburg, dat is nog een redelijk rustige tegenstander. Maar daarna de ene 2600+ na de andere. Nee, hoor, ik wil hier gewoon een goed toernooi spelen.'

Tegen Janssen ging alles nog op rolletjes voor Spoelman: 'Ik had de opening beter voorbereid dan hij en hoewel zijn tijdelijk pionoffer 13. d4 !? best gevaarlijk was, heb ik toch vrij eenvoudig gewonnen. Dat realiseerde ik me overigens niet tijdens de partij. Zijn 24. g4 was een blunder maar ik dacht dat als hij dames had geruild het nog niet zo duidelijk was geweest.' Commentator Jop Delemarre had eerder op de dag aan het publiek al laten zien dat dat eindspel ook heel goed voor Spoelman was geweest. 'O, ja? Nou, dat is mooi dan', nam Spoelman maar aan dat dat oordeel klopte. 

Anish Giri won van Erwin l'Ami die dacht dat hij verloren stond toen dat nog niet het geval was. Zijn zet 35.. g5? in tijdnood was een hele slechte maar de Woerdenaar speelde hem niettemin omdat hij dacht dat 35.. Pd5! geforceerd verloor. Na 36. Pxc6 heeft hij echter de tussenzet 36.. Pde3. Dat had l'Ami gemist. Na zijn blunder stond l'Ami inderdaad verloren. 

Friso Nijboer slaagde er niet in zijn nederlaag van zondag tegen Ivan Sokolov goed te maken. 'Ik stond wel de hele partij wat beter maar hij (Daan Brandenburg) verdedigde goed. Mijn 29.. e2 lag wel voor de hand maar gaf het beetje voordeel dat ik had weg. Als ik beter had gespeeld in die stelling had ik echter niet gewonnen gestaan, maar iets beter.'

Jan Smeets versloeg Ivan Sokolov in een lopereindspel. In het middenspel had de grootmeester uit Lelystad misgegrepen en had Smeets in tijdnood sneller kunnen winnen maar behield hij net genoeg voordeel om na de 40ste zet toch het punt te pakken. 

Robin Swinkels probeerde het met wit niet echt tegen Sipke Ernst. In een iets beter eindspel voor wit was het de Groninger met zwart die nog een beetje de strijd gaande hield. Het was echter nooit wat en het werd niets. Na de tijdcontrole besloten de twee tot remise. 

 

 

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.