NK Schaken (7): Giri loopt verder uit op de concurrentie

04-07-2011 09:00

Anish Giri is in de zevende ronde van het NK in Boxtel verder uitgelopen op de concurrentie. Zelf won de koploper van Robin Swinkels - een van zijn naaste achtervolgers - terwijl Wouter Spoelman van Friso Nijboer verloor. Alleen Sipke Ernst bleef enigszins in het spoor van Giri. Hij ontsnapte tegen Ivan Sokolov met remise en heeft met nog twee ronden te gaan een punt achterstand op Giri.

Giri had tegen Swinkels eigenlijk een makkelijk dagje. Binnen no-time was hij klaar. Swinkels speelde Grünfeld-Indisch en liep in de 5. Db3-variant tegen een nieuwtje van Chuchelov op, 15.g3. 'Dat weerlegde min of meer de zwarte opzet had Chuchelov me al verteld', zei Giri na afloop. 'Daarna moest ik nog een paar zetten zelf vinden maar mijn stelling was heel goed.'

'Wat kan ik daar nou tegen doen', verzuchtte Swinkels in de perskamer. 'De eerste 15 zetten zijn bedacht door een 3400-computer, de rest door iemand met 2700. Of het niet zo handig was om de Grünfeld te spelen? Ik moet toch iets spelen? Ik dacht dat die variant wel ok was voor zwart. Vroeger speelde Giri wel eens 1. e4 tegen me, juist omdat hij bang was voor de Grünfeld. Maar na 15. g3 is de zwarte stelling vreselijk. Misschien moet ik wel terug met mijn toren. Dan heeft wit de variant zoals die vroeger gespeeld werd met twee tempi meer.'

Door zijn score tijdens het NK is Giri inmiddels opgeklommen naar de 31ste plaats op de wereldranglijst met 2711. Maandag passeerde hij de Rus Ian Nepomniachtsji.

Ernst ontsnapte tegen Sokolov met een halfje. Voor de oppervlakkige toeschouwer en de beide spelers leek het een correcte remise. Rybka wist wel beter. In de commentaarzaal sprong de waardering van de witte stelling 3,5 punt omhoog na 9.. Pc6 en 10.. e5. Na 12. Da4+ werd alles weer normaal. 'Ik verwachtte niet echt dat er op dat moment er wat in die stelling zou zitten en heb niet echt naar 12. Db5+ gekeken. 12. Da4+ is afgezien van alles een natuurlijker zet. Zo veel tijd heb ik niet en dan is het zaak die goed te besteden. Maar het klopt natuurlijk wel', zei Sokolov. 

Ruud Janssen boekte zijn eerste overwinning in het toernooi. Hij won met zwart een eindspel van dame+pionnen tegen toren+pionnen. Eerder op de dag had Swinkels tevreden geconstateerd dat Janssen ondanks alle nederlagen (5 in totaal) ongebroken remise uit de weg ging die hij had kunnen claimen na 3 keer dezelfde stelling. Voor Smeets was het een nieuw teleurstelling dit toernooi. Hij zakte naar min één.

Voor Wouter Spoelman had het toernooi beter geen rustdag kunnen hebben. Daarna verloor hij twee keer en is zijn uitstekende toernooi inmiddels alleen nog maar een goed toernooi. 'Heb ik wel vaker, dat ik slecht ga spelen na een rustdag', stelde Spoelman. Tegen Friso Nijboer kwam hij er niet aan te pas. Najdorf-variant, wit zette zijn stukken goed, zwart idem dito maar toch iets minder goed want bij de eerste de beste schermutseling in het centrum verloor zwart er één. 

Lang daarvoor hadden Daan Brandenburg en Erwin l'Ami de stukken weer in de doos gedaan. Beiden zijn onderin het klassement terechtgekomen en waren teverden met remise nadat de meeste stukken waren geruild. 

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.