NK Schaken (8): Giri met overmacht kampioen

05-07-2011 09:58

Anish Giri is voor de tweede keer in zijn loopbaan kampioen van Nederland geworden. In Boxtel staat hij met nog een ronde te gaan met 6,5 uit 8 al 1,5 punt voor op het drietal Ivan Sokolov, Wouter Spoelman en Sipke Ernst. Giri won in de achtste ronde met zwart van Ruud Janssen die een openingsexperiment zag mislukken.

Janssen vermeed de theorie tegen Giri maar de prijs was hoog. Al snel verloor hij een tempo en speelde hij dus eigenlijk met zwart en in de variant van de Benoni die op het bord kwam, was ook nog eens een hele goed voor Giri. Janssen offerde een pion maar kreeg daar nauwelijks compenstatie voor. Later weerlegde Giri een uit nood geboren stukoffer van Janssen met harde hand. 

Sipke Ernst offerde tegen Friso Nijboer de ene kwaliteit na de andere maar helemaal correct was het allemaal niet. Het eindspel stond wat beter voor Nijboer maar Ernst wist dat niettemin probleemloos remise te maken.

Jan Smeets blies maandag zelf zijn stelling op met de pionzet naar g5. ´Het won een kwaliteit maar ik kwam tot de ontdekking dat wit vervolgens enorm goed stond´, legde Smeets zijn verkeerde beslissing uit.

 

 

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.