NK Schaken: Spoelman consolideert koppositie

30-06-2011 09:05

Wouter Spoelman, de verrassende koploper tijdens het NK in Boxtel, heeft in de vierde ronde zijn leidende positie geconsolideerd. Zelf won hij met wit weliswaar niet van Sipke Ernst maar van zijn (andere) naaste belagers kwam ook niemand tot winst. Spoelman staat nu op 3,5 uit 4, Anish Giri, Jan Smeets, Sipke Ernst en Robin Swinkels op 2,5 uit 4. Swinkels voegde zich bij het groepje achtervolgers door een zege op Ivan Sokolov. Die lijkt met 1,5 uit 4 nu uitgeschakeld voor de eerste plaats.

Het duel tussen Spoelman en Ernst was volgens commentator Robert Ris bijzonder onderhoudend. 'Wouter had het vandaag voor het eerst moeilijk tijdens dit toernooi maar nu blijkt wel hoe goed hij in vorm is. Ook in mindere stellingen blijft hij uitstekend spelen.' En in de slotfase moest Spoelman inderdaad voor remise vechten. Daarvoor had hij volgens de kenners echter goed gestaan, misschien zelfs gewonnen. Daar was Ernst het overigens niet mee eens, die dacht dat hij de hele partij de beste kansen had gehad.

Friso Nijboer was na afloop van zijn partij tegen Anish Giri bijzonder ontevreden over zijn prestatie van de dag. 'Niet te geloven toch', aldus Nijboer. 'Zonder nadenken blunder ik in de opening met 9..Pxd2. Vervolgens moet ik de hele partij vechten voor remise.' Maar dat lukte uiteindelijk toch? 'Ja, nou? In feite geef gewoon een mogelijk punt weg door zo te spelen.'

Nijboer gaf toe dat hij de nieuwe aanpak van Giri met 9.Te1 onderschat had. Nog geen twee weken geleden had hij de stelling nog tegen Robert Ris gespeeld. 'Ik dacht gewoon dat het niet gevaarlijk was wat hij deed. Ik kon het niet geloven.'

Giri kon in het middenspel een pion winnen met de manoeuvre Lc5-d4 maar liet dat na omdat hij het resterende eindspel niet zo duidelijk vond. Nijboer bleef zich echter goed verdedigen en langzaam maar zeker verdween het witte voordeel. Giri's laatste kans was 26. Kg2 in plaats van 26.Lc1 geweest. Beide spelers hadden echter een misrekening gemaakt in die variant en waren er tijdens de partij van overtuigd dat wit zo niet kon spelen. In de slotstelling was het eerder zwart die beter stond, maar zoals gewoonlijk had Nijboer nog maar weinig bedenktijd. 

Robin Swinkels speelde tegen Ivan Sokolov voor de tweede keer dit toernooi de ruilvariant van het Spaans. 'En met die variant speel ik echt op winst, hoor', had Swinkels na zijn remise tegen Ernst een journalist duidelijk gemaakt die daar een schampere operking over had gemaakt. Swinkels bewees zijn gelijk. De zwartspeler koos met 6..Lh5 een ongebruikelijk voortzetting hetgeen een pionoffer inhield. En hoewel Sokolov een tijd lang het initiatief had, leek het niet dat dat voldoende compensatie was. Later offerde Sokolov ook nog een kwaliteit maar Swinkels liet zich niet van de wijs brengen en won op techniek. Tijdens de analyse bleef Sokolov in zijn openingsopzet geloven maar hij kon niet aangeven hoe hij het dan wel had moeten spelen.

Onderin het klassement speelden Ruud Janssen en Erwin l'Ami tegen elkaar. In eerste instantie leek het of Janssen aan het langste eind zou trekken na het fraaie schijnoffer 17. Pd5! Robert Ris oordeelde echter al snel: 'Het ziet er allemaal wel leuk uit, maar volgens mij staat zwart gewoon een tikje beter.' Of dat op dat moment al zo was werd niet duidelijk, zeker was dat Janssen na 22. Pxf6? achter de feiten aanliep. In het eindspel boekte l'Ami zijn eerste overwinning van het toernooi. 

 

 

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.