NK Vrouwen (10): Peng verslaat Haast ook tweede keer

05-07-2011 18:34

Zhaoqin Peng heeft in de laatste ronde van het NK haar dertiende titel extra glans gegeven. Met zwart won de Hoofddorpse grootmeester ook haar tweede partij van Anne Haast. Daarmee eindigde Peng met een voorsprong van 3 punten op Haast, die na een goede eerste toernooihelft met 2 uit 5 finishte.

Peng kreeg tegen Haast precies de stelling die ze wilde: geen dames op het bord en vastgelegde pionnen in het certrum.´Wit (Haast) stond beter maar het was niet tactisch en dan doet Peng betere zetten en dan verdwijnen die tijdelijke voordelen', legde commentator Dimitri Reinderman uit. ´Ik zou zeggen, Anne moet ook als ze daarmee licht voordeel krijgt geen dames ruilen en het tactisch houden. Dan kan ze eventueel van Peng winnen. Dat was nu bijna onmogelijk.'

Reinderman kreeg gelijk. Langzaam maar zeker kwam Peng beter te staan en een pionoffer van Haast was niet slecht maar leidde opnieuw tot een stelling zonder veel tactische mogelijkheden. 'Als een partij langer dan 30 zetten duurt, gaat Anne minder goed spelen, is mij opgevallen', stelde Peng. 'Ze kan nog veel beter worden als ze zich op dat punt verbetert.'

Martine Middelveld besloot een goed toernooi met een overwinning op Annemarie Volkers. Met 5,5 uit 10 eindigde ze net achter Haast en plaatste ze zich direct voor het NK van volgend jaar. Ze speelde zich in Boxtel in de kijker door als enige van Peng te winnen. 

Arlette van Weersel besloot een teleurstellend toernooi met een remise tegen Lisa Hortensius. Van alle deelnemers deed ze verreweg de meeste zetten zonder dat dat veel punten opleverde. In de laatste ronde verzuimde ze met zwart een gewonnen eindspel uit de Marshall te winnen. 

 

 

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.