NK Vrouwen (6): weinig nieuws onder de zon

02-07-2011 12:36

In de zesde ronde van het NK Vrouwen veranderde er weinig tot niets. Zhaoqin Peng won, Anne Haast won, de rest van het veld werd als geheel verder op afstand gezet en nog altijd lijkt het erop dat in de laatste ronde de beslissing valt als Haast met wit tegen Peng speelt. Peng gaat de zevende ronde op zaterdag in met 6 uit 6, Haast met 5 uit 6.

Er werd vrijdag om half één in plaats van om half twee begonnen zodat de jarige Haast (18) in ieder geval op tijd naar haar diplomauitreiking kon. Het bleek achteraf niet nodig geweest om het aanvangstijdstip van de zesde ronde te vervroegen. Alle partijen waren snel klaar terwijl Haast zelf in no-time Arlette van Weersel had matgezet.

Met Van Weersel gebeurde iets vreselijks in de opening. De ronde was nog nauwelijks een kwartier oud of ze zat al tegen een verloren stelling met een stuk minder aan te kijken. Van Weersel had twee varianten van de Taimanov door elkaar gehaald: in de ene variant is 10. Lf4 een goede zet in de andere een slechte. Tegen Haast was het een slechte. 

Nu was het nog allemaal niet zo slecht met Van Weersel afgelopen als ze na 10..e5 had doorgekregen dat ze in de andere variant terecht was gekomen. In dat geval had ze met 11. Pxc6 kunnen terugkeren naar de eerste variant - weliswaar met twee tempi minder - maar met een nog alleszins speelbare stelling. 'Ik had echter nog niet gezien dat ik na 13.. d6 gewoon een stuk verloor', legde de witspeelster uit. 'Ik dacht dat het nog wel ging.'

Het ging niet. Na 13.. d6 had Van Weersel direct kunnen opgeven maar na de teleurstelling enigszins te hebben verwerkt deed ze in sneltreinvaart toch nog een zet of twintig. Nadat Haast haar mat had gezet verliet ze gedesillusioneerd de speelzaal. 

Voor haar zijn de druiven dan ook wel erg zuur. Begonnen aan het NK met de een-na-hoogste rating van de deelenemende vrouwen staat ze nu een-na-laatste met slechts 1,5 uit 6. Daarbij kwam ook nog dat ze donderdag tegen Martine Middelveld op absurde wijze de winst liet glippen en nog verloor. 

Peng won vrijdag zoals ze elke dag wint: geen scherpe openingsvariant, geen risico's, afwachten op fouten van haar tegenstander, die komen vroeg of laat, materiaalwinst en dan het eindspel winnen. Annemarie Volkers bood prima tegenstand maar verloor toch ergens in het middenspel een pion en dat bleek fataal. 

Een vreemd einde kende de partij tussen Middelveld en Lisa Hortensius. In de slotstelling had commentator Robin van Kampen net uitgelegd hoe wit simpel ging winnen toen het bericht kwam dat de partij in remise was geëindigd. Gedacht werd nog dat arbiter Cor Roet de koningen verkeerd in het midden had gezet maar dat kon eigelijk ook weer niet want het was voor Hortensius nu ook weer niet het moment om op te geven. 

'Ik zag het gewoon niet', aldus een vermoeide Middelveld die donderdag heel lang achter het bord had gezeten. 'Ik zag haar stukken mijn stelling binnendringen en haar pionnen naar voren komen.'

Herman Grooten over de zesde ronde

Dimitri Reinderman over de vijfde ronde

 

 

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.