NK Vrouwen (7): Stunt Middelveld en Hortensius

03-07-2011 15:21

In de zevende ronde van het NK Vrouwen in Boxtel hebben Martine Middelveld en Lisa Hortensius voor sensatie gezorgd door te winnen van respectievelijk de onverslaanbaar geachte Zhaoqin Peng en van Anne Haast. In de strijd om de titel veranderde er niets: Peng met 6 uit 7 en Haast met 5 uit 7 hebben nog altijd een zo goed als beslissende voorsprong op de rest van het veld. Zij spelen in de laatste ronde tegen elkaar.

De partij tussen Peng en Middelveld was er niet een van hoge kwaliteit maar wel ongekend spannend. Nadat Peng in het middenspel voordeel had gekregen, rekende de toeschouwers eigenlijk op een snelle overwinning toen zij een koningsaanval inzette. Middelveld verdedigde zich aanvankelijk goed maar blunderde waardoor Peng met een simpele combinatie op slag kon winnen.

Op dat moment gebeurde er iets ongelooflijks met Peng. Ze zag de combinatie net nadat ze een onbelangrijke pion had geslagen en was daardoor naar eigen zeggen zo aangeslagen dat ze niet meer helder kon denken. 'Ik had direct remise moeten aanbieden ook al was mijn stelling objectief gezien nog helemaal niet zo slecht.'

Op de volgende zet volgde een nieuwe blunder. Nu was het Middelveld die een winnende koningsaanval kreeg. Zij faalde niet. 

Bij de analyse na afloop leek Middelveld ondanks haar zege op de veelvoudig kampioene toch nog niet helemaal tevreden: 'Niet echt verdiend, toch?' Het was de eerste keer in haar leven dat ze een grootmeester versloeg. 

Haast koos tegen Lisa Hortensius voor een openingsvariant die niet als heel energiek te boek staat en speelde dan ook nog eens een variant die postioneel als verdacht geldt. Hortensius reageerde goed en al snel was Haast min of meer gedwongen een kwaliteit te offeren. Vlak daarna maakte Hortensius een grote fout en had Haast terug in de partij kunnen komen. Maar toen de Dongense dat naliet gaf Hortensius haar tegenstander in het eindspel geen enkele kans meer. 

Annemarie Volkers boekte ten koste van Arlette van Weersel haar eerste overwinning tijdens een NK. Van Weersel was nog duidelijk aangeslagen van de tegenslagen die haar de afgelopen dagen in Boxtel op het bord zijn overkomen en leek niet in staat om genoeg energie achter het bord vrij te maken om volle kracht te spelen. Na afloop zei Van Weersel dat ze nog niet weet wat er aan de hand is met haar spel: 'Ik maak op dit moment zulke simpele fouten, daar moet ik eerst van af.'

 

 

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.