NK Vrouwen (8): Peng bijna kampioen

04-07-2011 09:53

De Nederlandse titel kan Zhaoqin Peng nauwelijks meer ontgaan. In de achtste ronde van het NK in Boxtel won ze zelf van Arlette van Weersel terwijl haar enige overgebleven concurrente, Anne Haast, niet verder kwam dan remise tegen Martine Middelveld. Peng staat nu op 7 uit 8 en Haast op 5,5 uit 8. De Hoofddorpse kan dus maandag al kampioen worden.

Peng bracht tegen Van Weersel via de Philidor-verdediging een stelling die qua contouren veel weg had van een Benoniwall op het bord. Dat bleek een juiste keuze. Tussen de 11de en 27ste zet versterkte zij voortdurend haar stelling terwijl de witspeelster nauwelijk tot een plan kwam. In de slotfase was het prijsschieten. 

Van Weersel leed zo haar vijfde nederlaag op rij maar was 's avonds niettemin vol goede moed: 'Ik had het de afgelopen dagen wel moeilijk, maar had voor de partij tegen Peng al weer lekker zitten voor te bereiden. Volgende week speel ik het toernooi in Amsterdam en daar heb ik gewoon veel zin in.'

De oorzaak van haar falen heeft ze nog niet achterhaald. 'Maar dat is niet zo erg', vond commentator Hans Böhm. 'Zo'n vormcrisis kan zo maar ineens over zijn.'

Lisa Hortensius kwam terug op 50 procent door een overwinning op Annemarie Volkers. Vooral het toreneindspel speelde ze goed volgens de kenners. 'Dat was nog helemaaal niet zo gemakkelijk', stelde Böhm. Hortensius verzon achter het bord hetzelfde winstplan als Böhm in de hal van de speelzaal dat vervolgens de goedkeuring kreeg van Anish Giri. 

In de partij tussen Martine Middelveld en Anne Haast gebeurde niet veel en de vrede werd snel getekend. Daardoor kan Middelveld als ze vandaag wint van Van Weersel een WIM-norm scoren. Dat zou Hortensius ook kunnen maar dan moet zij winnen van Peng. 

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.